dilluns, 10 de setembre del 2012

Milers de persones participen del primer Aplec de Camp de Túria


El passat 1 de setembre els carrers de Bétera s'ompliren de gom a gom amb el 1r Aplec del Camp de Túria. La jornada començà ben d'hora amb una cercavila que, recorrent els carrers més cèntrics de la localitat, arribà fins la plaça del Mercat on tenia lloc la Fira d'Entitats. Un espai on una vintena de col·lectius de la comarca es pogueren donar a conèixer enmig d'un ambient festiu entre jocs per a xiquets i xiquetes, música, danses i un taller de muixerangues. Al migdia la plaça es tornava a omplir de gom a gom amb les més de dues-centes persones que participaren del dinar popular. Els llirians Me Ric Contacontes foren els encarregats de donar el toc humorístic de sobretaula.

Ja a la vesprada tingué lloc a la mateixa plaça la taula rodona sobre el paper dels casals i ateneus en el desenvolupament del teixit associatiu. Membres del Casal Independentista Jaume Compte de Sants (Barcelona) i del Centre Social Bar Terra de Benimaclet (València) pogueren exposar a les assistents les seus experiències locals, així com també la seua relació entre casals a través de les Trobades de Casals i Ateneus dels Països Catalans. A la taula rodona seguiren els tallers de pilota valenciana i de danses populars, on els participants pogueren aprendre, d'una banda, un dels jocs més populars a la nostra comarca i; d'altra banda, un dels nostres balls tradicionals: la jota lliriana.



Els tallers tancaven la jornada a la plaça del Mercat per donar pas al cercatasques en què, amb un centenar d'assistents, quedaren exhaurides les places disponibles. A ritme de tabal i dolçaina, i entre bar i bar, els participants tornaren a recórrer els carrers de Bétera fins arribar al polígon Horta Vella. Allà la Colla de Dimonis de Campanar inaugurà l'espai amb un espectacle de foc que donava pas al concert, on s'hi aplegaren més de dues mil cinc-centes persones. Un concert amb una clara aposta per la música en valencià feta des del Camp de Túria. Així, els riba-rogers Make Some Are Us foren els encarregats de donar començament a la nit, seguits del benissaners Trineu Tanoka. El concert continuà amb els Pirat's Sound Sistema des del barri de Sants, i amb els pegolins de la Gossa Sorda.