dilluns, 15 de setembre de 2014

Milers de persones participen del III Aplec de Camp de Túria

Nàquera ha acollit aquest cap de setmana la tercera edició de l'Aplec de Camp de Túria. Una edició que ha comptat amb l'assistència de més de dos milers de persones i la participació de més de vint-i-cinc entitats d'arreu de la comarca.

La plaça de Dalt plena de gom a gom durant l'actuació del Botifarra
El tradicional pregó va donar el tret d'eixida de l'Aplec amb una cercavila que recorregué els carrers més cèntrics de Nàquera. La Muixeranga i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Camp de Túria, els grups de danses la Calderona de Nàquera i l'Aljama de Bétera i les bèsties, cabuts i la geganta del Casal Jaume I i l'Ateneu de Bétera aconseguiren omplir de colors, música i festa els carrers de la localitat. La cercavila va acabar a la plaça de l'Església on es va celebrar una Fira d'Artesania acompanyada d'un taller de danses, un taller de muixeranga i diversos jocs i tallers infantils organitzats per les entitats comarcals i l'AMPA del CP Emilio Lluch de Nàquera.

La Muixeranga de Camp de Túria durant la cercavila inaugural

Ja a la nit, centenars de persones s'aplegaren a la plaça de Dalt per tal de gaudir de l'actuació del cantaor valencià Pep Gimeno “el Botifarra”. El caliu i l'alegria que s'hi desprenia, però, va continuar amb l'actuació dels Rascanya els quals varen aconseguir fer ballar la plaça sencera al ritme de la seua música folk. En acabar, la nit va continuar a l'antic camp de futbol amb una sessió de punxa discos.

Dissabte de matí l'Aplec reprenia la seua activitat amb una excursió guiada fins al Pi del Salt amb la qual hem pogut conéixer la riquesa paisatgística, natural i històrica de la serra Calderona. A partir de les onze del migdia el centre de Nàquera tornava a convertir-se en un formiguer ple de vida amb la Fira d'Entitats i d'Artesania. Un esmorzar popular, la IV Festa del Raïm, les actuacions del grup de danses de la Calderona i del Cor Veus del Túria de Benaguasil i una exhibició d'swing complementaven els jocs i tallers organitzats per les entitats comarcals al llarg del matí.

Excursió al Pi del Salt
D'altra banda, i també durant la Fira d'Entitats i d'Artesania, va tindre lloc una acció simbòlica per denunciar la permanència, encara hui dia, de simbologia franquista als carrers del Camp de Túria. En aquest sentit, diversos membres de l'Aplec de Camp de Túria van llegir un manifest mentre cobrien amb una pancarta una creu d'homenatge a los caídos por la patria em la mateixa plaça de l'Església. Ja al migdia, les assistents pogueren gaudir d'un dinar popular amb plats típics naquerans a càrrec del Col·lectiu de Dones el Salt i els Jubilats de Nàquera.

Acció antifeixista

La vesprada va començar amb la taula rodona que duia per títol “control social: espais, drets i llibertats”. Una conferència en la qual poguérem gaudir de les experiències de l'Assemblea Oberta de Dones de València, de la plataforma CIEs NO València i de l'assemblea de CSOA Can Vies de Sants (Barcelona).

Cinc dones explicant les experiències durant la taula rodona

A les set i mitja de la vesprada els participants de l'Aplec tornaven a recórrer els carrers de Nàquera amb un cercatasques amenitzat pel ritme i la música d'una xaranga formada per joves de la localitat. El cercatasques va acabar a les portes de l'antic camp de futbol, on va tindre lloc el concert de clausura amb les actuacions de Candela Roots, Skak al Rei, Smoking Soul's, Auxili, Pirat's Sound Sistema i PD la Fucktoria. 

Cercatasques pels carrers de Nàquera

Els d'Auxili durant el concert de dissabte nit