dissabte, 21 de gener del 2017

Per què denunciem el CETA?

El proper dimarts 24 de gener, la comissió de Comerç del Parlament Europeu votarà el Tractat d'Inversions amb Canadà (CETA). A finals de febrer ho farà el plenari de l'Eurocambra. Després, només quedarà que els Parlaments nacionals de la UE ho ratifiquen. Per això, hui hi ha convocades accions descentralitzades contra el CETA a tota Europa.

PER QUÈ DENUNCIEM AQUEST TRACTAT?


El primer motiu radica en una qüestió tan bàsica com el dret a la informació i la transparència. Tots aquests tractats comercials resten sobirania als nostres Estats en favor de les transnacionals. Tot i així, les negociacions s'han fet a porta tancada, en secret i sense opció a generar debat públic sobre les seues conseqüències.

El segon motiu és que el tractat CETA, també el TTIP i TISA, s'emmarquen dins d'una lògica globalitzadora neoliberal. És a dir, les nostres vides -en molts àmbits- quedaran (encara) més subordinades als interessos de les grans transnacionals a través de la creació d'un entramat de Dret Corporatiu Global.

Com? A través d'aquest entramat legal que suposarà, entre altres, que les empreses puguen interferir en la capacitat legislativa dels parlaments en favor seu. També inclou la creació d'un sistema jurídic al marge de l'actual, que serà un Tribunal d'Inversions Privat on els inversos estrangers podran acudir per a defensar els seus interessos.


Entre altres, suposa un pas endavant en la privatització del que és públic, liberalitzant la majoria dels serveis públics. Pèrdua de drets laborals, així com una notable debilitació del sector primari: sobretot, per a les nostres agricultores i agricultors.

Tot i que sembla una realitat molt llunyana al nostre dia a dia, l'aprovació d'aquests Tractats tindran unes conseqüències molt directes i palpables en el nostre dia a dia.

Com déiem, la manca d'informació i transparència ha estat clau en tot aquest procés, per això és fonamental informar-nos i denunciar el què ens suposarà l'aprovació d'aquests Tractats. Per això des de l'APLEC volem denunciar aquesta realitat i ajudar a difondre informació sobre què ens suposarà: